next up previous contents
Next: Ohjelman toteutus Up: Sointu- ja intervalliutelija Soinnuuttelija v1.0 Previous: Yleistä   Sisältö

Aliluvut

Käyttöohje

Käyttötarkoitukset

Sointu- ja intervalliutelija Soinnuuttelijaa voi nimensä mukaisesti käyttää sointujen ja intervallien tunnistamisen harjoitteluun, eli sävelkorvan kehittämiseen. Ohjelma ei näytä nuottikuvia, tai kuulustele muita säveltapailun tai musiikin teorian osa-alueita. Soinnut ja intervallit on ryhmitelty vaikeusasteisiin musiikkiopistojen säveltapailukurssien mukaisesti 1/3:sta 3/3:een ja I:een, ja niitä voi harjoitella joko omina ryhminään tai antaa ohjelman kuulustella sointuja ja intervalleja sekaisin. Kuulustelukokonaisuudet ovat seuraavat:

Esivaatimukset

Soinnuuttelija on kirjoitettu Javalla, joten sen käyttäminen vaatii Java-virtuaalikoneen. Koska virtuaalikone on vapaasti saatavilla niin Linuxille kuin Windowseillekin, on tästä ainakin se ilo, että ohjelma on ohjelmointiympäristön Linuxin lisäksi ajettavissa melkein koneella kuin koneella, kunhan koneessa vain on jonkinlainen äänituki. Javan äänenkäsittelykalusto on kuitenkin vielä melko uusi, eli käytännössä virtuaalikoneen on tuettava Java 2 Runtime Environment JRE 1.3:a. Javan virtuaalikone löytyy uudehkoista www-selaimista, mutta valitettavasti useimmat näistä tukevat vain JRE:n versiota 1.1 tai varhaisempaa. Soinnuuttelija on testattu toimivaksi JRE 1.3:n ja sovelmana lisäksi Netscape 6:n alla Linux 2.2:ssa sekä Windows NT 4:ssä ja 2000:ssa. Sekä JRE:n että Netscapen voi nopealla Internet-yhteydellä imuroida ilmaiseksi valmistajien kotisivuilta.

Käyttöönotto

Soinnuuttelijan voi ajaa joko itsenäisenä sovelluksena tekstitilassa tai graafisena sovelmana eli applettina www-selaimesta. Tekstitilassa ajamiseen tarvitaan tiedostot Soinnuuttelija.class, Soinnusto.class, Sointu.class, ja Intervalli.class; sovelman käyttöön tarvitaan lisäksi tiedosto soinnuuttelija.html. Nämä löytyvät kaikki paketista soinnuuttelija-1.0.tar.gz, joka puolestaan löytynee ainakin aiemmin mainitulta Soinnuuttelijan kotisivulta.

Tiedosto soinnuuttelija-1.0.tar.gz avautuu Linuxissa komennolla

tar xvzf soinnuuttelija-1.0.tar.gz

ja sen sisältö purkautuu siististi työhakemiston alihakemistoon soinnuuttelija. Windows-puolella ainakin WinZip osaa hoitaa homman: ensin puretaan pakattu gz-tiedosto ja saadaan tar-arkistotiedosto, jonka sisältö puolestaan puretaan haluttuun hakemistoon.

Edellyttäen, että koneesta löytyy vaadittava Java-tulkki (katso edellinen kohta), voi tekstipohjaisen Soinnuuttelijan nyt käynnistää edellä mainittujen class-tiedostojen hakemistosta komennolla

java Soinnuuttelija

(huomaa .class-tiedostopäätteen puuttuminen).

Graafisena sovelmana Soinnuuttelija käynnistyy JRE 1.3-yhteensopivasta www-selaimesta avaamalla soinnuuttelija.html-tiedosto (jonka on sijaittava samassa hakemistossa .class-tiedostojen kanssa). Selaimen Java-tuki ei tietenkään saa olla poiskytketty. Myös ilman www-selainta on graafista sovelmaa mahdollista käyttää Java 2 Software Development Kit SDK 1.3:n mukana tulevalla ohjelmalla appletviewer (komennolla ``appletviewer soinnuuttelija.html''), jos tämä sattuu käytettävältä koneelta löytymään.

Käyttö tekstipohjaisena sovelluksena

Soinnuuttelija tulostaa käynnistyttyään listan tuntemistaan kuulustelukokonaisuuksista ja pyytää käyttäjää valitsemaan jonkin niistä. Valinta suoritetaan kirjoittamalla sointu- tai intervalliryhmän numero ja painamalla enteriä. Kaikki muutkin syötteet ohjelmalle on päätettävä enteriin. Ohjelmasta pääsee samantien pois valinnalla `q'.

Kun sointu- tai intervalliryhmä on valittu, alkaa kuulustelu. Ruudulle tulostuu teksti

1. kuulusteltava (h avittaa):

ja kaiuttimista pitäisi kuulua sointu tai intervalli soitettuna. Sointu soitetaan kolme kertaa, ellei käyttäjä keskeytä soittoa syöttämällä vastausta. Komento `h' tuottaa listan kuulusteltavista soinnuista ja intervalleista, missä jokaisella on oma rivinsä; oikeaksi vastaukseksi hyväksytään mikä tahansa soinnun pilkulla erotetuista nimistä. Isoja ja pieniä kirjaimia ei vastauksessa erotella. Jos sointu halutaan kuunnella uudestaan, onnistuu se syöttämällä ohjelmalle tyhjä rivi. Valinnalla `q' palataan alkuvalikkoon, josta toisella q:lla lopetetaan ohjelman suoritus.

Kun käyttäjä on antanut vastauksensa, kertoo ohjelma oliko vastaus oikea vai väärä (väärän vastauksen yhteydessä myös mikä sointu tai intervalli oikeasti soitettiin) sekä kuinka monta sointua tähän asti on tunnistettu oikein, ja siirtyy kuulustelemaan seuraavaa sointua.

Tekstitilassa toimiva sovellus soittaa intervallit oletusarvoisesti kolmesti niin, että toisella soittokerralla sävelet erotellaan. Tähän voi vaikuttaa antamalla Soinnuuttelijalle käynnistyksen yhteydessä kokonaisluvun komentoparametrina. Kokonaisluvun tarkka tulkinta selviää Soinnuuttelijan API-kuvauksesta; käytännössä riittänee tieto, että luvulla 0 intervallin säveliä ei erotella lainkaan, luvulla 1 sävelet erotellaan aina, ja luvulla 2 sävelet soitetaan erikseen toisella soittokerralla. Jos siis halutaan soittaa intervallit aina yhteen, käynnistetään Soinnuuttelija komennolla

`java Soinnuuttelija 0'.

Soinnuuttelija www-sovelmana

Kuva 1: Sovelma Applet Viewer -apuohjelmassa
\includegraphics[width=137mm]{sovelmakuva.eps}

Soinnuuttelijan www-sovelma- eli applettiversion käyttöliittymä on yksinkertainen, kuten näkyy kuvasta 1. Kun sovelma käynnistyy, on ensin ylemmästä valikosta (kuvassa ``Soinnut 2/3'') valittava kuulusteltava sointu- tai intervalliryhmä, joka aktivoidaan painamalla Vaihda-painiketta. Jos ``Ei murreta intervalleja'' -rastiruutu jätetään tyhjäksi, soitetaan intervallin sävelet kullakin soittokerralla kahdesti yhteen ja välissä kerran erikseen. Jos ruutu ruksataan, soitetaan intervallien kuten sointujenkin sävelet jokaisella soittokerralla kolmesti yhteen. Sointuryhmän voi vaihtaa milloin tahansa sovelman suorituksen aikana.

Kun sointuryhmä on valittu, voi kuulustelun aloittaa painamalla Soita-painiketta. Soita-painikkeella voi soitetun soinnun tai intervallin myös kuunnella uudestaan. Vastaus valitaan sointuvalikosta (jossa kuvassa 1 lukee ``duurisointu'') tai kirjoitetaan suoraan sointuvalikon viereiseen vastausruutuun, ja se tarkistetaan kun käyttäjä painaa Vastaa-painiketta tai kun vastausruutuun syötetään rivinvaihto. Kahdella tekstirivillä vastausruudun alapuolella kerrotaan tietoja kuulustelun etenemisestä.

Soinnuuttelijan applettiversiolle ei voi antaa minkäänlaisia käynnistysparametreja.

Ongelmatilanteet

Jos Soinnuuttelija käynnistyessään antaa virheilmoituksen ``Syntetisaattorin avaaminen ei onnistunut!'', on Soinnuuttelijan tarvitsema midisyntetisaattori jo jonkin toisen ohjelman käytössä (esimerkiksi toisen samanaikaisesti ajettavan Soinnuuttelijan!), tai sitten tarkoitukseen soveltuvaa sellaista ei yksinkertaisesti löydy käytettävästä järjestelmästä. Jos Soinnuuttelijaa esimerkiksi Unix-järjestelmässä suoritetaan fyysisesti eri koneessa kuin se jolla ohjelmaa käytetään, saadaan myös sama virheilmoitus, eikä sointujen ja intervallien soitto onnistu. Mikäli virheilmoitusta ei tule, mutta ohjelmasta ei siltikään tule ääntä, on syytä tarkistaa ilmeinen: että koneeseen on kytketty kaiuttimet, jotka ovat päällä, ja että äänenvoimakkuus on säädetty riittävän suureksi.

Jos www-pohjainen Soinnuuttelija-sovelma ei avaudu selaimessa, ei selain joko tue Javaa, sen Java-tuki on kytketty pois päältä, tai se ei tue Javan oikeata versiota (kts. kohta 2.2).

next up previous contents
Next: Ohjelman toteutus Up: Sointu- ja intervalliutelija Soinnuuttelija v1.0 Previous: Yleistä   Sisältö
Johan Brunberg 2001-03-04